Goede vrienden,

Begin deze week ontving ik vanwege Mgr. Borys Gudziak, Aartsbisschop-Metropoliet van Philadelphia, een indringende drievoudige oproep vanwege de Oekraïens-Katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten:

te bidden voor vrede en gerechtigheid in Oekraïne,

te waken over juiste informatie en de ware toedracht,

hen die lijden te ondersteunen.

In bijlage vindt u ter informatie de brief van de Metropoliet. U vindt ook meer info op www.bisdomgent.be in het artikel Indringende oproep van Oekraïense Grieks-katholieke bisschoppen

Mgr Borys Gudziak is een goede vriend van mij. Hij heeft nauwe banden met Orval en kwam over van Philadelphia naar Gent voor mijn bisschopswijding 23 februari 2020. In Gent huist een Oekraïens Grieks-katholieke gemeenschap in de kerk Heilig Kerst (Sint-Salvator). Metropoliet Hlib uit Parijs komt er regelmatig langs. Ik was er te gast voor de opname van het kerstgesprek. Priester Ivan Danchevskyi vertelde over de jarenlange oorlogsdreiging in zijn thuisland en riep op om te bidden voor het volk van Oekraïne (zie ook op www.bisdomgent.be)

Ik wil deze oproepen ondersteunen en vraag daarom om in de komende weken bij de voorbeden een gebedsintentie in te lassen voor Oekraïne.

Ongetwijfeld werd dit initiatief her en der al spontaan genomen.

VOORBEDE

We bidden bij de gespannen situatie op het grensgebied van Oekraïne en Rusland voor vrede. We bidden voor de vele slachtoffers van het jarenlange conflict tussen beide landen.

Dat nu de rede en het overleg het mag halen op bewapening en machtsvertoon. Dat Gods goede Geest, die gerechtigheid is en houdt van de mensen, de harten van velen mag verzachten.

Dat toenadering tot elkaar een kans tot menselijke ontplooiing en een weg naar vrede moge zijn… Laten wij bidden.

We verwijzen ook graag naar de oproep  vanwege Pax Christi om de komende dagen een gebeds- en solidariteitsmoment op te zetten, in de buurt van 4 februari, de internationale dag van de broederlijkheid. In Gent vindt op 4 februari om 18.30u een stille wake plaats op het Sint-Baafsplein in samenwerking met de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent.

Dank voor uw aandacht en voor het biddende gebaar van solidariteit met mensen die lijden onder geweld en dreiging.

Verbonden groeten,

Bisschop Lode

 

 

 

 

pray for Ukraine

Zoeken

Dekenaal nieuws