Kerstboodschap aan alle mensen van goede wil

 

Jozef wordt in een droom gewaarschuwd (Matteüs 2:13) en vlucht met Maria en Jezus naar Egypte. We kunnen het ons niet inbeelden, laat staan aanvoelen, wat het moet zijn om alles

achter te laten en met een herstellende moeder en een baby te moeten vluchten. En dat, terwijl de geboorte reeds in erbarmelijke omstandigheden gebeurde: in een grot en niet in een materniteit... want, net als de meeste hospitalen, worden die gebombardeerd of als menselijk schild gebruikt.

De Palestijnse vluchtelingengemeenschap die we vandaag kennen gaat terug tot 1947-1948. De kampen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever werden toen opgebouwd, terwijl vele anderen van de toen 750 duizend Palestijnen naar Libanon, Jordanië en Syrië trokken. In 1967 werden tijdens de Zesdaagse Oorlog nog eens 400 duizend Palestijnen verdreven. Er zijn momenteel 5,3 miljoen bij de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) geregistreerde Palestijnse vluchtelingen, en daarnaast nog een onbekend aantal niet geregistreerde vluchtelingen, op een totale bevolking van bijna 13 miljoen Palestijnen wereldwijd. De Palestijnse vluchtelingengemeenschap is de grootste ter wereld.

 

In totaal zijn er 108,4 miljoen mensen op de vlucht. Het was niet alleen in Jezus tijd zo, het is duidelijk van alle tijden. Maar het aantal is duizelingwekkend. Mensen die zich bedreigd voelen, vervolgd worden, in conflicten zijn terecht gekomen of geconfronteerd worden met geweld, mensenrechtenschendingen of gebeurtenissen die de openbare orde ernstig verstoren. Mensen die alles achter laten wat hen lief is: hun huis, hun hebben en houden, hun families, alles loslaten om op zoek te gaan naar een plaats om waardig te leven… soms tijdelijk, soms voor de rest van hun leven. Internationaal gebeurt er wel wat, maar de noodzakelijk hulp is niet altijd toereikend. Het armoedige beeld van een vrouw met in haar armen een pasgeboren kind, gezeten op een veulen of een lastdier, begeleid door een man, haar man. Hun gebroken en vermoeide lichaam en op zoek naar wat onderdak en rust, wat voedsel en te drinken.

 

Matteüs citeert uit Hosea 11,1-11 en laat weten dat God zijn mensen niet in de steek laat. En we kunnen alleen maar hopen, dat de mensen die op de vlucht zijn omwille van een ander of omwille van zichzelf, de droom voor hen waar mag worden: ‘Ik laat hen weer wonen in hun eigen huis’. Het eenvoudige stalletje in onze huizen roept een zeker romantiek op die veraf staat van de koude nachten die mensen ervaren. De eenzaamheid, ook al zijn ze soms met twee of meerdere op weg, die knagend en onverdragelijk kan zijn. Het gemis van nabijheid die ze ervaren wat het gevoel van in de steek gelaten te worden versterkt. Alsof je niet meer meetelt, alsof er geen plaats is voor de zieken en ze niet de nodige zorgen krijgen, alsof het evident is dat kinderen geen onderwijs krijgen, alsof het tekort aan voedsel bij de vluchtelingen vergeten wordt in de glitter van de kerstverlichting en de gevulde feesttafels.

Als God de mensen niet in de steek laat, moet dit concreet ervaarbaar worden door ‘zijn mensen’.

 

In een droom in Egypte liet de engel aan Jozef weten dat hij weer kon terugkeren (Matteüs 2:19-21) . Er zijn engelen nodig die het verschil maken. Er zijn engelen nodig die goed nieuws brengen. Er zijn mensen nodig, zoals jij en ik, die willen helpen om toekomst te bieden, een veilige toekomst te helpen opbouwen en de belofte van hoop uit te dragen.

Gods belofte wordt gedragen door vrede te wensen aan elkaar, vrede te dragen in onze eigen harten, vrede te beleven in onze ontmoetingen. En laten we ons bewust zijn dat we die vrede niet zelf maken, maar deze ontvangen van God. Enkel Gods vrede is duurzaam en is voelbaar, gaat voorbij aan eigen belang en is daarom zelfvergetend, wordt ervaren als oprecht en van ganser harte. Engelen van mensen zijn zij die leven vanuit deze vrede.

 

Laten we toewensen dat we zelf een plaats mogen zijn waar we onszelf en anderen laten thuiskomen. En dat ook onze Mariaparochie zo’n plaats mag zijn!

 

Namens mezelf, de leden van de parochieploeg en de vele medewerkers, wens ik jullie een zalige Kersttijd in de vreugde van de Pasgeboren Christus en een zegenrijk nieuwjaar.

 

- Geert C. LEENKNEGT, priester -

afb. : de vlucht naar Egypte, Eugene Alexis Girardet, 1853-1907, olie op doek, 73,5 x 101 cm, Sotheby’s Img.

__________________________________________________________________________________________________________________

 

Nieuwjaarswens 2024

2023 is een jaar geweest met blijvende conflicten tussen Rusland en Oekraïne, en met een nieuwe waanzinnige aanval op weerloze burgers in de Palestijnse gebieden in Israël. De verantwoordelijkheid van de Palestijnse autoriteiten en de Israelische regering is groot.

Het bestendigen van conflicten en verdeeldheid is onaanvaardbaar. En dat geldt zowel tussen landen en bevolkingsgroepen onderling waar ook ter wereld, evenals in families en gezinnen, maar evenzeer in de Kerk. Een geloofsgemeenschap die intern verdeeld is, is een tegengetuigenis van de boodschap die ze moet dragen.

Rond deze tijd, ben ik me nog meer bewust van de mensen die door omstandigheden alleen door het leven verder moeten. Ik wens hen vooral veel warme vriendschap toe en hopelijk ook vriendschap in Christus.

Het nieuwe jaar zal bijzonder zijn: we krijgen 24 uur extra om goed te ontmoeten en goed te doen. Extra time zou men in de voetbalwereld zeggen. En deze toegevoegde tijd kan helpen om te scoren, al hoeft het niet echt prestatie gericht te zijn.

Ik wens iedereen vreugde toe ook al weet ik dat het niet altijd makkelijk is voor veel mensen. Daarom ook wensen voor moed als beproevingen je zwaar lijken. En vooral een liefdevol hart, want dat kan ongelooflijk veel dragen en verdragen en je ziet dat ook meestal in het gezicht.

En vergeet niet: bidden kan bij dit alles helpen.Het eventjes stil maken en aan God toevertrouwen elke dag en elke nacht en je zult een enorme goddelijke rust ervaren.

Daarom aan iedereen een gezegend nieuw begin.



Zalig Kersttijd en een goed gelukkig en gezegend Nieuwjaar.

- Geert C. LEENKNEGT - 

 

 

Kerstaffiche
Kerstwens 2023
nieuwjaarswens 2024