'Het ongeloof van Sint Thomas', Caravaggio, 1602 (foto: Web Gallery of Art)

Christus is verrezen! Alleluia!

1. Vorige zondag, en in deze paasweek, vieren wij het grote mysterie, het fundament van het christelijk geloof en de hoop: Jezus van Nazareth, de Gekruisigde, is opgestaan uit de doden op de derde dag volgens de Schriften. Wij luisteren vandaag met hernieuwde emoties naar de aankondiging door de engelen die is afgekondigd op de vooravond van de eerste dag na de Sabbath, aan Maria van Magdala en de vrouwen aan het graf: "Waarom komt u onder de doden zoeken naar iemand die leeft? Hij is niet hier, Hij is verrezen!" (Lk 24: 5 - 6).

2. Het is niet moeilijk om de gevoelens van deze vrouwen voor te stellen op dat moment: gevoelens van droefheid en verbijstering om de dood van hun Heer, gevoelens van ongeloof en verbazing voor een feit dat ongelooflijk is om waar te zijn. Maar de Verrezene komt als een antwoord op hun verlangen naar meer zekerheid. "Jezus kwam en stond onder hen en sprak, "vrede zij met u!" (Joh. 20: 19). Deze ontmoeting was niet een droom, een illusie of een subjectieve verbeeldingskracht; het was een echte ervaring, zelfs onverwacht maar des te meer opmerkelijk.

3. De Apostelen vertelden Thomas, die afwezig was geweest, van die eerste buitengewone ontmoeting: Ja, de Heer heeft alles vervuld wat hij had voorzegd; Hij is werkelijk verrezen en wij hebben Hem gezien en gesproken! Thomas bleef echter twijfelachtig en verbijsterd. Jezus kwam voor een tweede keer, acht dagen later in de bovenkamer, hij zei tegen hem: " Kijk maar, hier zijn mijn handen; kom nu maar met je vinger. En kom met je hand om de opening in mijn zijde te voelen. Wees niet langer ongelovig, maar gelovig!" De reactie van de apostel is die van een actieve uitdrukking van geloof: "Mijn Heer en mijn God!" (Joh. 20, 27 en 28).

4. "Mijn Heer en mijn God!" Ook wij vernieuwen de belijdenis van het geloof zoals Thomas. Van ons christenen wordt vandaag een vernieuwd getuigenis verwacht van de Verrezen Christus. Door zijn getuigenis heen wil de zoekende  mens ervaren dat Christus waarachtig God en waarachtig mens is geweest. Zoals bij de apostel Thomas, mogen wij gerust de twijfels en de onzekerheden van vandaag erkennen, evenals de angst en de teleurstellingen. En met dezelfde apostel mogen we evenzeer herontdekken dat we in de Verrezen Christus  "Mijn Heer en mijn God" kunnen ontmoeten.

5. Het ongeloof van Thomas klinkt heel aanlokkelijk in deze tijd. Lijden, kwaad, onrecht, dood, vooral wanneer onschuldige mensen zoals kinderen het slachtoffer zijn van oorlog en terrorisme, van ziekte en honger, en zelfs van seksueel misbruik, stelt ons vertrouwen in het geloof en in de Kerk zwaar op de proef. Mijn gedachten gaan met bezorgdheid naar de slachtoffers van misbruik. De arrogantie waarmee hier in het verleden werd omgegaan doet ons beschaamd worden. Ons gebed in deze paastijd tot Pinksteren om uitdrukkelijk Gods liefde te brengen bij de slachtoffers voor lichamelijk gekwetsten en zij die getroffen werden in hun vertrouwen, is een vraag die ik met aandring richt tot u allen.  Ook voor de priesters en alle anderen die zich misdragen vraag ik om uw gebed. Ons geloof in de Verrezen Christus, die onder ons leeft, is de hoop op een betere toekomst. Naast de juridische stappen die ze moeten ondergaan mogen we ook hopen dat ze vanuit berouw willen rekenen op Gods ontferming wanneer ook zij uitspreken: "Mijn Heer en mijn God!".

6. Hoeveel wonden, hoeveel lijden is er in de wereld! Paradoxaal genoeg zorgt het ongeloof van Thomas dat we gezuiverd worden van alle valse concepten van God en brengt het ons zijn ware gezicht: het gezicht van een God die, in Christus, op zich de wonden van de gekwetste mens heeft genomen. Ook al leek het dat het geloof van Thomas bijna dood was, door het aanraken van de wonden van Christus werd zijn geloof weer als herboren. Christus heeft de wonden van de mens niet verborgen, maar in het tonen ervan verwijst Hij ons steeds naar het dagelijks lijden van zoveel mensen.

7. Deze lange tijd van uitdrukkelijk vieren dat Christus Verrezen is vanaf vandaag tot het feest van Gods H. Geest, Pinksteren … zou een duidelijke tijd van gebed ook mogen zijn om ons geloof weer herboren te laten worden, opdat we een vernieuwd getuigenis brengen van de Verrezen Christus. Een Christus die is opgevaren en tezelfdertijd midden onder ons leeft. Wie bewust in Christus leeft kan geen plaats geven aan misbruik, integendeel om de Liefde Gods is er juist een grotere voorkeursliefde voor hen die onderdrukt worden. Gelovigen kunnen dan niets anders dan dit geloof uit te drukken in hun leven: " Wie mij dient moet mij volgen: waar ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie mij dient zal door de Vader geëerd worden. "(Joh.12:26)

Aan allen wil ik toewensen dat de vreugdevolle boodschap van Christus, de Verrezene in uw harten mag verder klinken. Dat we niet bang zouden zijn om de pijn en het lijden te dragen, maar dat we doorheen alle wonden van het leven de vreugde zouden ontwaren van de Verrijzenis.

Zalig Pasen aan u allen!

Geert C. Leenknegt, priester

Pasen 2023

 

'Het ongeloof van Sint Thomas', Caravaggio, 1602 (foto: Web Gallery of Art)