synodaliteit bisdom Gent
synodaal proces in Gent –parochieploeglid Tina Blommaert als lid van de diocesane werkgroep

 

Paus Franciscus houdt synodaliteit hoog in het vaandel. Het wereldwijd proces van voorbereiding op de synode van volgende jaar toont ook hoe belangrijk hij dit vindt. De synode zal uitdrukkelijk over synodaliteit gaan. We zullen daarom ook hier af en toe een artikel aan besteden.

Nieuw en toch niet

Paus Franciscus houdt synodaliteit hoog in het vaandel. Het wereldwijd proces van voorbereiding op de synode van volgende jaar toont ook hoe belangrijk hij dit vindt. De synode zal uitdrukkelijk over synodaliteit gaan. We zullen daarom ook hier af en toe een artikel aan besteden.

Onze Mariaparochie is eigenlijk al eerder bezig geweest met synodaliteit. Het twee jaar durend overleg rond de drie thema’s: verkondiging, diaconie en liturgie hebben ertoe geleid dat er uitwisseling is geweest waarbij we naar elkaar konden luisteren, goed konden spreken met elkaar en geprobeerd hebben te onderscheiden wat de Geest ingeeft. We zijn daarvoor in verschillende fasen samen geweest: luisteren en uitwisselen, zoeken naar toekomstgerichte inzichten en mogelijke initiatieven en finaliseren in een beleidsstandpunt. De driepikkel van luisteren, spreken en onderscheiden waren noodzakelijk om synodaal te werken. Synodaal is ‘samen op weg gaan’ (gr.: syn-odos). 

 

Gezamenlijk en toch verschillend

Synodaal werken is gebaseerd op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle gedoopten om het Evangelie te verkondigen.

Die gezamenlijke verantwoordelijkheid is iets anders dan een democratische manier van doen, waarbij iedereen op voet van gelijkheid zijn zegje mag doen.

Er zijn verschillen:

  • Synodaliteit is een wisselwerking tussen de deelname en medeverantwoordelijkheid van alle gelovigen (allen), het leidende ambt van de priesters (sommigen), en het eenheidsambt van de bisschoppen en de paus (één).
  • Synodaliteit is geen nivellering of uitwissen van (gezags-)verhoudingen. Het is juist ene dynamische wisselwerking tussen allen, sommigen en één.
  • De deelname gaat uit van de geloofszin.

 

Spiritualiteit

Het zal intussen duidelijk zijn dat synodaliteit niet louter een kwestie van goed bestuur of van democratisch beleid is, maar eerst en vooral een spirituele kwestie. Het is de uitdrukking van een gdoofswerlcelijicheid: leken, priesters, bisschoppen en de paus gaan in een dynamische wisselwerking, op basis van hun doopselcharisma, samen onder het Woord staan, om 'te horen wat de Geest tot de Kerken zegt' (Apok. 2,7).

 

Uitnodiging

We nodigen iedereen daarom ook uitdrukkelijk uit om zijn eigen doopsel te overwegen in het licht van de verantwoordelijkheid voor de gemenschap van de Mariaparochie, de deelname aan de eenheid in de verbondenheid, en de zending om die verbondenheid uit te dragen met het Evangelie.

 

Haal een tochtboekje in de kerk.

 

Zoeken

Dekenaal nieuws