Het Te Deum is een eeuwenoude lofzang uit de christelijke traditie, die we in België vooral associëren met de Nationale feestdag en Koningsdag
U, God, loven wij.
U, Heer, prijzen wij.
U, eeuwige Vader,
eert heel de aarde.
Te Deum laudamus, het zijn de eerste woorden van een bekende lofzang uit de christelijke traditie. De tekst ervan stamt uit de vierde eeuw. In de liturgische bronnen wordt het Te Deum ook aangeduid met de benaming ‘Ambrosiaanse lofzang’. Volgens een middeleeuwse traditie zou de heilige Ambrosius van Milaan deze tekst hebben samengesteld samen met Augustinus ter gelegenheid van diens doop in de paasnacht van het jaar 387.
Red, Heer, uw volk
en zegen uw erfdeel,
hoed hen en draag hen voor immer.
Sinds de liturgische hervorming na Vaticanum II heeft het Te Deum nog steeds zijn plaats in het getijdengebed, meer bepaald in de lezingendienst. Verder wordt het gezongen bij plechtige gelegenheden, zoals de wijding van een bisschop, een abt of abdis of als dankzegging bij bijzondere momenten.
Op U, Heer, is onze hoop gevestigd,
beschaam ons niet in eeuwigheid.
In België wordt de benaming 'Te Deum' door velen spontaan geassociëerd met de viering van de Nationale feestdag (21 juli) en van Koningsdag (15 november). Naar aanleiding van deze dagen wordt in de kathedralen en ook in vele rooms-katholieke parochiekerken de lofzang Te Deum gezongen, ofwel aansluitend bij een eucharistieviering ofwel in een zelfstandige gebedsdienst. Op 21 juli gaat het initiatief daartoe uit van de burgerlijke overheid, op 15 november gebeurt het op uitnodiging van de kerkgemeenschap. Dit plechtig lof- en dankgebed is vast een gelegenheid om te bidden voor het welzijn van ons land, voor hen die er wonen en die er verantwoordelijkheid dragen.
- Oefen hier de zang van het Te Deum volgens de traditionele 'plechtige' gregoriaanse melodie
- Daarnaast bestaan er ook nog de eenvoudiger 'tonus simplex' (partituur / beluister) en de zg. 'Romeinse' wijze.
Nederlandse tekst U, God, loven wij.
|
Latijnse tekst Te Deum laudámus:
|