Geen gebedsdiensten op zondag en de vooravond in de plaats van de eucharistie.

Als parochieploeg hebben we de afgelopen weken geluisterd en de vraag gesteld aan het bisdom in verband met Woord- en Gebedsvieringen in het weekend.

Het antwoord van de bisschop via de vicaris was negatief

De bisschop stelt het beleid duidelijk: daarin wordt gekozen om op zondag en vooravond te kiezen voor kwaliteitsvolle eucharistie. Daartoe verzamelen de gelovigen zich best over enkele plaatsen binnen de nieuwe parochie.

 

Hierbij uit het schrijven van onze bisschop: 

“Gebedsdiensten: ja. Ik zou bijna zeggen: eindelijk. Corona heeft velen geleerd dat het christelijk gebedsleven rijker is dan men dacht. De gebedsdienst hoort daar bij en we moeten die mogelijkheid op weekdagen en in andere samenkomsten nog veel meer benutten dan tot nu toe het geval was. Alleen is de gebedsdienst niet gewoonweg de vervanging van een eucharistie. Je kan een gebedsdienst doen op het moment dat er vroeger een eucharistie was, maar daarmee heb je geen echt alternatief. Je hebt iets anders. 

 

We opteren in ons bisdom tot nu toe niet voor gebedsdiensten op zondag.

We willen verder werken aan gemeenschappen die opgebouwd worden vanuit de eucharistie zoals in het vorige punt beschreven: de eucharistie op zondag als bijeenkomst waar de kerkgemeenschap wordt opgebouwd en ze haar levenskracht ontvangt. Bovendien zijn er voor het ogenblik in de nieuwe parochie nog genoeg eucharistievieringen om er te kunnen aan deelnemen op een redelijke afstand. Ons bisdom is maar ‘een schort groot’. 

Er komt een moment waarop we te weinig priesters zullen hebben om de eucharistie op zondag in alle nieuwe parochies te verzekeren. De vraag zal zijn: hoe kan men ook dan gemeenschap vormen en verbonden blijven met de parochie? Welke plaats zullen liturgie en gebed dan hebben? Momenten van gezamenlijk gebed zullen dan nog belangrijker worden, soms ook op zondag. Maar ook die situatie zal maar vruchtbaar zijn wanneer de eucharistie, ondanks een geringere frequentie, haar plaats blijft behouden en men een echte nood zal aanvoelen om ze te vieren als het kan”.   

 

We willen in de eerste plaats iedereen danken die trouw aansluiten bij een van de eucharistievieringen in de respectievelijke kerkplekken. Het doet ons plezier te zien dat sommigen de inspanning doen om zich te verplaatsen. 

We willen iedereen uitnodigen om op deze positieve weg elkaar te vinden, te ontmoeten en te delen in de vreugde van Christus. Ruzies en escalaties laten we achterwege, ze zijn een tegen-getuigenis van de verbondenheid die we moeten uitdragen.

Laten we vooral groeien in de vriendschap in Christus.

de parochieploeg

 

 

eucharistie
Geen gebedsdiensten op zondag en de vooravond in de plaats van de eucharistie

Zoeken

Dekenaal nieuws